Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Flīzēšana – vesela māksla
Publicēts 19. janvārī, 2016.
Flīzēšanā svarīga ir precizitāte, telpas un ģeometrijas izjūta, bet flīžu licējam bez tā vēl jābūt apveltītam ar fizisku spēku. Visgrūtākā ir ieliektu vai apaļu virsmu, kā arī dažādu izvirzījumu flīzēšana.

Flīzēšanā svarīga ir precizitāte, telpas un ģeometrijas izjūta, bet flīžu licējam bez tā vēl jābūt apveltītam ar fizisku spēku. Visgrūtākā ir ieliektu vai apaļu virsmu, kā arī dažādu izvirzījumu flīzēšana. Flīze var būt liela un smaga izgatavota no granīta vai marmora, vai sīciņa un viegla, darināta no māla vai stikla. Ja flīzes ir dārgas, ekskluzīvas, varbūt pasūtītas no tālienes, vai izgatavotas ar rokām vienā eksemplārā, vai darinātas no īpaši cieta materiāla, tad to uzklāšana būs viens no tiem apdares darbiem, kas viennozīmīgi jāuztic sava aroda pratējam.

 

Kā jebkurš apdares materiāls, arī flīzes tiek grieztas, lai pielāgotu to izmēru attiecīgajai virsmai. Ja flīze darināta no ļoti cieta akmens, tās sagriešanai būs nepieciešami pavisam citi instrumenti nekā tie, kas pieejami flīzētāja-amatiera rīcībā. Tāpat flīzes tiek pakļautas urbšanai, piemēram, lai cauri flīzētai sienai varētu izlaist elektrības vadu. No flīžu atgriezumiem pēc vēlēšanās var izveidot mozaīku kādā citā telpā, tāpat vismaz pāris flīzes no komplekta būtu jāpatur mājās rezervei, ja tiek bojāta kāda no uzlīmētajām flīzēm.

 

Flīzēšana vienmēr sāksies ar sagatavošanas darbiem – grīdas vai sienas līdzināšana, betonēšana, hidroizolācija, stūru taisnošana un citi pienākumi. Jāpārliecinās arī, vai flīzēšanai paredzētā virsma ir stabila, vai tā nesabruks no flīžu papildus smaguma. Ja tā, tad jāveido atbalsta siena vai karkass.

 

Pēc virsmu pārbaudes un sagatavošanas seko gruntēšana. Uz nogruntētās virsmas, kad tā labi nožuvusi, var klāt flīžu līmi un stiprināt flīzes. Labs flīzētājs uzklās līmi atbilstoši savam darba tempam, nevis iespējami lielāku virsmas laukumu vienā piegājienā, citādi līme sakaltīs ātrāk, nekā pie tās tiks piestiprināta flīze.

 

Flīzējuma malu var apstrādāt divējādi – var veidot dekoratīvu apmali, ja flīzes izliktas līdz pusei no, piemēram, virtuves sienas. Ja flīzes uzklātas līdz pat griestiem, bez dekoratīviem elementiem var iztikt.

 

Uzlīmētajām flīzēm jāžūst pat vairākas dienas, līdz meistars-flīzētājs var ķerties pie nākošā darba etapa.

 

Ļoti nozīmīgs ir flīzēšanas nobeiguma posms jeb šuvju aizpildīšana. No pildvielas atkarīgs ne tikai tas, kā izskatīsies gatavais flīzējums, bet arī tā ilgmūžība. No vannas istabas grīdas flīzēm mēs noteikti sagaidām, lai to šuves nelaistu cauri ūdeni, un viss pārklājums būtu viegli kopjams. Aizpildot šuves, jārīkojas ļoti veicīgi, jo šuvju pildīšanas materiāls ātri sacietē. Tas jāņem vērā, ne tikai uzklājot, bet arī izlīdzinot pildījumu, kā arī mazgājot pildīšanas materiāla paliekas no gatavā flīzējuma.

 

Kad tas izdarīts, iesakām viscaur uzklāt flīžu aizsargmateriālu, kas atgrūdīs ūdeni un netīrumus. Īpaši šāda aizsardzība noderēs vannas istabas flīzēm, lai uz tām nepaliktu netīrā ūdens vai kaļķakmens traipi un nogulsnes.

 

Un nobeigumā atcerēsimies, ka pareizi uzklātas, kvalitatīvas flīzes turās savā vietā gadu desmitu un pat simtu garumā, priecējot mājas saimniekus un ciemiņus paaudžu paaudzēs. Flīzēšanas pakalpojumi


Komentāri (1)
Kasii: Cik ilgu laiku, tad vidēji aizņem nelielas vannasistabas flīzēšana? Man meistari piedāvā to izdarīt 2 dienās, bet izklausās aizdomīgi...
19/05/2018 08:50
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: